Culemborg Cup 2019

Het Internationaal JO-19 Toernooi

De Culemborg Cup maakt een reis naar Griekenland

Het jaarlijkse toernooi voor A-junioren bij CVV Vriendenschaar, beter bekend als de Culemborg Cup, was ook dit jaar weer een succes. Met het goede voetbalweer op beide dagen, werd de 26ste editie goed bezocht. Na een flink aantal spannende en attractieve wedstrijdjes werd PAOK Saloniki in de finale na strafschoppen de gelukkige winnaar.

winnaar2018 (71K)

PAOK SALONIKI toernooiwinnaar 2018

Al sinds 1993 organiseert CVV Vriendenschaar jaarlijks een toernooi voor de A-jeugd waar iedere keer spraakmakende namen voorbij zijn gekomen. Onder meer Ajax, Feyenoord, Vitesse, AZ, FC Utrecht en het Duitse Borussia Mönchengladbach lieten in het verleden een afvaardiging naar Culemborg afreizen voor het toernooi. Bekende voetbalprofs als Salomon Kalou, Alexander Büttner, Jetro Willems, Ron Vlaar, Royston Drenthe en Anwar El Ghazi deden in het verleden aan het toernooi mee. Het is een toernooi waar CVV Vriendenschaar nog altijd enorm trots op is.
Dit jaar waren de meest opvallende ploegen die van PAOK Saloniki uit Griekenland en Slask Wroclaw uit Polen. Uit eigen land werd het deelnemersveld gecompleteerd door SC Cambuur, Roda JC, FC Dordrecht, Willem II, NAC Breda, FC Den Bosch, De Graafschap, AVV Zeeburgia, Rosa '23 en CVV Vriendenschaar.

In de poulefase van het toernooi - die grotendeels op zaterdag werd afgewerkt - bleken PAOK Saloniki en NAC Breda in poule A te sterk voor de rest, terwijl in poule B op de 2e dag nog van alles kon gebeuren. Uiteindelijk werd Roda JC winnaar in poule B met SC Cambuur als 2e, 1 doelpunt verschil met AVV Zeeburgia. CVV Vriendenschaar wist 1 wedstrijd te winnen en 1 gelijk te spelen, waardoor de 10e plaats werd ingenomen. In de halve finales versloegen NAC Breda en PAOK Saloniki respectievelijk SC Cambuur en Roda JC. De finale kreeg een 'Nederland - Griekenland' tintje..

De finale tussen PAOK Saloniki en NAC Breda kende kansen over en weer. Maar over het geheel was het spel erg aantrekkelijk van beide kanten met een lichte overwicht aan griekse kant. Paok scoorde als eerste diep in de 2e helft waarna tegen het eind NAC Breda nog een penalty meekreeg na een overtreding binnen de 16. De penalty werd benut en de stand werd wederom gelijkgetrokken, 1 - 1. Daarna werd er afgestevend op een remise. Ook een verlenging bracht hierin geen verandering en moesten strafschoppen de doorslag geven. PAOK Saloniki was daarin de gelukkigste. De A1 van PAOK Saloniki mocht als winnaar van het toernooi de cup met de 'Grote Oren' naar Griekenland meenemen.

Naast de eerste plaats voor PAOK Saloniki waren er nog enkele prijzen uit te reiken. Doelman Denzel Muradin van CVV Vriendenschaar werd uitgeroepen tot beste keeper. Alexandros Gargalatzidis van Paok Salonik, Mart Zwiers van De Graafschap en Luc Run van FC Den Bosch scoorden alle drie, 4 doelpunten waardoor de organisatie de prijzen moesten gaan nasturen. De minste gele kaarten werden uitgedeeld aan FC Den Bosch, waardoor zij de Ton Dijkgraaf sportiviteitstrofee in ontvangst mochten nemen. De beste speler is afkomstig uit het team van NAC Breda t.w. Mohamed Amissi.

Tijdens de prijsuitrijking sprak Vriendenschaar-voorzitter Jan Schaap over de Culemborg Cup: ''Helaas zijn er een aantal clubs die al huiswaarts zijn gegaan. Desondanks hebben we dit jaar weer een fantastisch toernooi gehad. De organisatie van dit toernooi is lastig. Wij zijn ruim van te voren bezig met het regelen van clubs, maar door afzeggingen van clubs op het allerlaatste moment, moeten we vaak op het laatst nog dingen regelen. Daarom ben ik ook net als andere jaren trots op de hele organisatie dat het weer gelukt is.''

Eindstand

PLAATS VERENIGING
1PAOK Saloniki
2NAC Breda
3SC Cambuur
4Roda JC
5De Graafschap
6AVV Zeeburgia
7FC Den Bosch
8Slask Wroclaw
9Willem II
10CVV Vriendenschaar
11Roda '23
12FC Dordrecht

© 2011 A1 Commissie C.V.V. Vriendenschaar